Potravinová intolerancia

Príznaky sú nešpecifické a ľudia si ich často nespájajú s konkrétnou potravinou

Príznaky potravinovej intolerancie sú nešpecifické a mnohí ľudia si ich vôbec nedávajú do súvisu s reakciou na konkrétnu potravinu. Patria sem: Zvýšená únavnosť, problémy so spánkom, priberanie na váhe aj napriek dostatočnému pohybu, bolesti úponov šliach (tenisový lakeť), bolesti kĺbov, ekzémy, psoriáza, akné, psychické problémy (úzkosť, depresie, poruchy pozornosti), tráviace ťažkosti (nadúvanie, plynatosť, diskomfort v oblasti žalúdka, nedostatočné trávenie, zápaly čriev, zápcha, hnačka a pod.), astma, zahlieňovanie, oslabená imunita a mnohé iné zdravotné ťažkosti.

Symptómy sa môžu prejaviť až po 8 až 72 hodinách

Na rozdiel od potravinovej alergie, kedy dochádza často k veľmi dramatickým príznakom ihneď po zjedení alergénu, pri potravinovej intolerancii sa symptómy prejavia 8-72 hodín po konzumácií problematickej potraviny, takže sledovaním jedálnička je veľmi ťažké zistiť, ktorá potravina problém spôsobuje. Navyše pacienti trpiaci potravinovou intoleranciou si nemusia vôbec uvedomovať, že ju majú a veľmi často to nezistí ani ich lekár.

IgG typ protilátok zodpovedných za potravinovú alergiu nie je štandardne vyšetrovaný na alergologických ambulanciách

Kým klasické alergie sú sprostredkované IgE protilátkami, za potravinové intolerancie sú zodpovedné IgG protilátky. Sústavné zaťažovanie tráviaceho traktu nevhodnými potravinami vedie k zvýšenej priepustnosti čreva, pričom sa do krvi dostávajú aj rôzne toxíny a väčšie molekuly potravín. Reakciou na prítomnosť cudzorodých látok (antigénov) je tvorba spomínaných potravinovo špecifických IgG protilátok s prehnanou imunitnou reakciou. Klinické prejavy spomenuté v úvode potom závisia od cieľového tkaniva alebo orgánu, do ktorého sa cez krvný obeh dostanú imunitné komplexy pozostávajúce s IgG a potravinových antigénov.

Neriešená primárna potravinová intolerancia môže byť príčinou ďalších potravinových intolerancií a alergií

Medzi typické potraviny vyvolávajúce potravinovú intoleranciu patrí pšenica a lepok, mlieko, vajcia a geneticky modifikovaná kukurica a sója. Intolerancia na tieto potraviny sa tiež označuje ako primárna. Táto, pokiaľ sa nerieši, je príčinou ďalších potravinových intolerancií, ktoré môžu ďalej narastať geometrickým radom a takto postihnutý pacient už pomaly nemôže nič jesť. K tomu sa zvyčajne pridružia aj iné formy alergie, napr. na roztoče, plesne, pele. Takto postihnutý človek sa cíti čoraz horšie a klasická medicína nevie odhaliť príčinu a teda mu nevie ani pomôcť.

Biorezonancia prístrojom BICOM OPTIMA je ideálny spôsob nielen na diagnostiku potravinových intolerancií, ale aj na ich liečbu. Pomocou špeciálne upraveného elektromagnetického vlnenia dokáže niektoré formy alergií úplne odstrániť, prípadne ich výrazne zmierniť. Výhodou takejto terapie je, že pacient sa po prechodnej karencii (vynechaní) určitej potraviny môže k nej zase po čase vrátiť.